Regulament funcţionare
Listă de abrevieri:
CES – Consiliul Economic și Social
ROF – Regulament de organizare și funcționare
BEx – Biroul Executiv
ST – Secretariat tehnic
SG – Secretar general
RI – Regulament intern
C.N.S.A.S. – Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității
Legea nr. 248/2013 – Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
DEAPS – Direcția Elaborare Avize și Pregătire Ședințe
DJRUS – Direcția Juridică, Resurse Umane și Salarizare
DBFC – Direcția Buget – Finanțe, Contabilitate
DAPA – Direcția Achiziții Publice și Administrativ
DRIRP – Direcția Relații Internaționale și Relații Publice
AICESIS – Asociația Internațională a Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare
UCESIF – Uniunea Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare ale Statelor și Guvernelor Membre ale Francofoniei
-
Art. 1 – Consiliul Economic și Social din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului, conform prevederilor art. 141 din Constituția României, republicată și a Legii nr. 248/2013, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 2 – Funcția consultativă a Consiliului Economic și Social permite membrilor săi să participe la procesul decizional al legislativului și executivului. La procesul consultativ participă membrii Plenului și membrii comisiilor de specialitate reprezentanți ai confederațiilor patronale reprezentative la nivel național, confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național, și asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ale societății civile. Expertiza, dialogul și căutarea convergențelor care rezultă din acest proces pot crește calitatea, credibilitatea deciziilor politice ale legislativului și executivului, îmbunătățind înțelegerea și acceptarea acestora de către cetățenii României și transparența indispensabilă democrației.
Art. 3 – Consiliul Economic și Social îndeplinește o funcție specifică în cadrul ansamblului de instituții din România, el fiind prin excelență locul de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile organizate.
Art. 4 – Consiliul Economic și Social este un cadru de elaborare a avizelor, a analizelor și studiilor privind relațiile economice și sociale, precum și un forum care semnalează legislativului și executivului apariția unor fenomene economice și sociale care impun elaborarea unor noi acte normative, urmărind îndeplinirea obligațiilor ce decurg din Convenția nr. 144/1976 a Organizației Internaționale a Muncii, ratificată de România prin Legea nr. 96/1992.
Art. 5 – Consiliul Economic și Social răspunde necesității de legitimitate democratică a României, participând la armonizarea relațiilor între mediul economic și social din țară, contribuind la apărarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și dezvoltarea unei autentice conștiințe a cetățenilor României.
Art. 6 – (1) Consiliul Economic și Social este o instituție de interes național tripartită și autonomă și are drept fundament Constituția României, Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 62/2011 - Legea dialogului social, cu modificările și completările ulterioare, Ordonanța nr. 26/2000 cu privire la fundații și asociații, convențiile OIM ratificate de către statul român și directivele Uniunii Europene, precum și tratatele internaționale la care România este parte. (2) Consiliul Economic și Social se organizează și funcționează potrivit prevederilor Legii nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale prezentului Regulament.
Art. 7 – Consiliul Economic și Social este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative inițiate de Guvern, sau a propunerilor legislative ale deputaților și senatorilor, precum și a propunerilor legislative depuse conform art. 74 alin. (1) din Constituția României transmise de către Parlament, cu respectarea prevederilor art. 9 din Constituția României. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.
Art. 8 – (1) Consiliul Economic și Social are relații cu Parlamentul, Guvernul, organele administrației publice centrale și locale, confederațiile sindicale și patronale, entități ale societății civile, precum și cu orice alte instituții, persoane juridice de drept public sau privat, pe care Plenul CES le consideră necesare în activitatea sa. (2) Consiliul Economic și Social stabilește relații cu organisme și organizații naționale și internaționale în domeniile sale de activitate.
Art. 9 – Consiliul Economic și Social analizează și propune măsuri de armonizare a legislației și îmbunătățirea modului de aplicare a acordurilor și convențiilor internaționale la care România este parte, precum și a programelor de asistență inițiate de organismele internaționale de specialitate, din domeniul propriu de activitate.
Art. 10 – Consiliul Economic și Social este membru fondator al AICESIS și membru al UCESIF.
-
Art. 11 – Consiliul Economic și Social, în calitatea sa de organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, are următoarele atribuții:
a) avizează proiectele de acte normative din domeniile sale de specialitate inițiate de Guvern, precum și propunerile legislative ale deputaților și senatorilor;
b) elaborează, la solicitarea Guvernului, a Parlamentului sau din proprie inițiativă, analize și studii privind realitățile economice și sociale precum și respectarea convențiilor și tratatelor internaționale ratificate de statul român;
c) emite puncte de vedere și recomandări pe care le comunică autorităților, instituțiilor sau organizațiilor patronale, sindicale ori ale societății civile cu atribuții, competențe sau interese în domeniu;
d) semnalează Guvernului sau Parlamentului apariția unor fenomene economice și sociale care impun elaborarea unor noi acte normative;
-
Art. 12 - (1) CES elaborează analize și studii privind realitățile economice și sociale, precum și modul de aplicare a acordurilor și convențiilor internaționale la care România este parte și a programelor de asistență inițiate de organismele internaționale de specialitate, din domeniul propriu de activitate, propunând măsuri de îmbunătățire a acestora. (2) În urma analizor/studiilor elaborate sau a unor sesizări interne sau externe, în cazul în care se constată apariția unor fenomene economice și sociale care impun noi reglementări, Consiliul Economic și Social semnalează Guvernului sau Parlamentului necesitatea elaborării unor noi acte normative. (3) Elaborarea studiilor și analizelor poate fi facută fie din proprie inițiativa, fie la solicitarea Guvernului sau a Parlamentului.
Art. 13 - (1) Elaborarea studiilor și analizelor din proprie inițiativă se va efectua în baza unui calendar tematic anual, stabilit pe baza propunerilor părților reprezentate în CES, analizate și centralizate de Biroul Executiv și aprobate de Plenul CES. (2) Propunerile părților reprezentate în CES vor fi înaintate Biroului Executiv până la data de 31 octombrie a anului anterior celui pentru care se stabilește tematica, iar Biroul Executiv va stabili calendarul tematic până la data de 30 noiembrie. (3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în ultimul an de mandat al Plenului, nu se va stabili un calendar tematic, acesta urmând a fi stabilit de către noul plen în termen de 90 de zile de la constituire. (4) Propunerea unor teme în vederea realizării de studii sau analize, avizate de către DGA și DJRUS pentru eligibilitate și conformitate cu legea, se înaintează Biroului Executiv prin intermediul vicepreședinților CES, avându-se în vedere ca numărul temelor selectate să respecte principiul egalității părților. (5) Biroul executiv, în urma avizării acestora, va înainta plenului CES spre aprobare temele selectate, în vederea demarării procedurilor necesare elaborării studiilor/analizelor propuse. (6) Pentru a fi selectată, tema propusă trebuie să prezinte un interes general, să privească aspecte importante, fie prin noutate, fie prin relevanța acesteia în contexul evoluției economico-sociale actuale. În acest sens, obiectivul avut în vedere în cadrul studiului propus poate conduce la semnalarea necesității reglementării unor domenii nou apărute, sau la legiferarea unor aspecte insuficient reglementate.
Art. 14 - (1) Elaborarea unor studii și analize se poate realiza și ca urmare a unor solicitări venite din partea Guvernului sau a Parlamentului. (2) Solicitările primite vor fi depuse la secretariatul tehnic, avizate de către DGA și DJRUS pentru eligibilitate și conformitate cu legea și transmise Biroului Executiv. (3) În urma analizării acestor solicitări, Biroul Executiv le poate aviza sau poate hotărî neavizarea, informând Plenul cu privire la motivele care au stat la baza acestei hotărâri. (4) Biroul executiv va înainta plenului CES spre aprobare temele selectate, în vederea demarării procedurilor necesare elaborării studiilor/analizelor solicitate.
Art. 15 - (1) Ca urmare a selectării unei teme propuse/solicitate, Plenul CES va aproba, conform art. 27-29 din Legea nr.248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înființarea unei comisii temporare, raportorul, precum și termenul limită de realizare a studiului. Comisia temporară va fi constituită din 5-7 membri, care au calitatea de membri ai plenului CES, comisie care va avea ca obiect de activitate efectuarea studiului/analizei conform temei aprobate. (2) Lucrările comisiei temporare vor fi conduse de un președinte care poate avea și calitatea de raportor, ales prin vot cu majoritate simplă de către membrii comisiei. (3) Președintele comisiei va supune aprobării membrilor acesteia calendarul întâlnirilor, ordinea problematicilor care urmează a fi supuse dezbaterii, termenele intermediare în vederea respectării termenului limită, precum și resursele financiare și umane necesare pentru efectuarea lucrărilor. Deciziile în cadrul comisiei se vor adopta prin vot cu majoritate simplă a membrilor săi. (4) Membrii comisiei pot propune includerea în cadrul activității comisiei temporare a unor colaboratori externi, care să acorde consultanță de specialitate în domeniul de activitate vizat de studiul respectiv, în condițiile prevăzute de art.36 din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare (5) Președintele/raportorul comisiei va supune Biroului Executiv spre avizare și Plenului CES spre aprobare, alocarea resurselor necesare pentru realizarea documentului, inclusiv pentru organizarea de consultări publice, audieri publice, contractarea de colaboratori externi ș.a., urmând ca secretariatul tehnic să asigure punerea în aplicare a hotărârilor adoptate.
Art.16 - (1) După elaborarea studiului/analizei, documentul rezultat va fi înaintat Biroului Executiv spre avizare și Plenului spre aprobare. (2) În urma analizei acestuia, Biroul Executiv poate aviza documentul final în forma în care a fost înaintat, sau poate hotărî neavizarea acestuia, informând Plenul cu privire la motivele care au stat la baza acestei hotărâri. (3) Plenul Consiliului Economic și Social va hotărî aprobarea în forma prezentată sau va decide operarea de modificări asupra acestuia, , ori poate hotărî respingerea acestuia. (4) În cazul în care Plenul Consiliului Economic și Social va aproba prin hotărâre forma finală a documentului, va fi supus publicității, prin mijloacele de comunicare online (website, pagini social media) ale CES, fiind comunicat de asemenea, instituției care a solicitat efectuarea demersului în cauză.
-
Art.17 - (1) Consiliul Economic și Social emite puncte de vedere și recomandări, fie ca urmare a sesizărilor transmise de către autorități publice, organizații patronale sau sindicale reprezentative la nivel național, ori de reprezentanți ai societății civile, fie prin autosesizare. (2) Punctele de vedere și recomandările emise se comunică autorităților, instituțiilor sau organizațiilor patronale, sindicale ori ale societății civile cu atribuții, competențe sau interese în domeniu.
Art.18 - (1) Emiterea punctelor de vedere și recomandărilor ca urmare a autosesizării se realizează la propunerea membrilor Plenului sau la propunerea uneia dintre comisiile de specialitate permanente ale Consiliului Economic și Social. (2) Emiterea punctelor de vedere și recomandărilor se poate realiza și ca urmare a unor sesizări venite din partea unor autorități publice ori a unor organizații patronale sau sindicale reprezentative la nivel național, precum și din partea reprezentanților societății civile. (3) Sesizările prevăzute la alin.(l) și alin.(2) vor fi depuse la secretariatul tehnic, avizate de către DGA și DJRUS pentru eligibilitate și conformitate cu legea și transmise Biroului Executiv.
Art.19 - (1) Sesizările prevăzute la art. 18, avizate de către DGA și DJRUS vor fi înaintate Biroului Executiv prin intermediul vicepreședinților Consiliului Economic și Social. (2) Biroul executiv, în urma analizei sesizărilor primite, în măsura în care decide că aceastea sunt întemeiate, le va aviza și le va înainta plenului CES, în vederea demarării demersurilor necesare elaborării unor puncte de vedere și/sau recomandări, sau le va respinge. (3) Pentru a fi înaintate plenului, sesizările trebuie să aibă ca obiect modificarea unor stări de fapt, apariția sau modificarea unor evenimente economico- sociale de interes național, care impun luarea unor măsuri în vederea rezolvării acestora sau elaborarea unor noi reglementări în domeniul vizat. (4) în cazul respingerii sesizărilor ca neîntemeiate, Biroul Executiv va informa Plenul CES asupra existenței sesizării și a motivelor respingerii acesteia.
Art.20 - (1) Ca urmare a analizei și dezbaterii sesizării primite, Plenul CES va hotărî cu privire la admiterea sau respingerea acesteia. (2) în cazul în care sesizarea este admisă, Plenul va hotărî înființarea unui grup de lucru format din 3 membri, câte un membru provenind din fiecare parte reprezentată în CES, raportorul, precum și termenul limită de realizare. (3) Prin excepie de la alin (2), în cazul sesizării venite din partea unui membru al plenului, dacă nu se poate constitui grupul de lucru, atunci persoana care a înaintat sesizarea va avea calitatea de raportor. (4) Activitatea grupului de lucru va fi coordonată de către raportor, care va supune aprobării membrilor acestuia calendarul, ordinea problematicilor care urmează a fi supuse dezbaterii, precum și termenele intermediare în vederea respectării termenului limită. Deciziile grupului de lucru se vor adopta prin vot cu majoritate simplă a membrilor săi. (5) Grupul de lucru va avea ca obiectiv analiza situației semnalate și emiterea unui punct de vedere și/sau a unor recomandări, în raport cu sesizarea primită. Punctele de vedere sau recomandările pot consta și în semnalarea necesității elaborării unui nou act normativ de către Guvern sau Parlament, care să aibă ca obiect reglementarea situației/ fenomenului economico-social adus la cunoștința Consiliului Economic și Social ca urmare a sesizării.
Art.21 - (1) După elaborarea punctului de vedere și/sau a recomandărilor, documentul rezultat va fi înaintat Biroului Executiv spre avizare și Plenului spre aprobare. (2) în urma analizării acestuia, Biroul Executiv poate aviza documentul final în forma în care a fost înaintat, poate propune modificări asupra acestuia sau poate hotărî neavizarea acestuia, informând Plenul cu privire la motivele care au stat la baza acestei hotărâri. (3) Plenul Consiliului Economic și Social va hotărî aprobarea în forma prezentată sau eventuale modificări asupra acestuia. (4) în lipsa unui consens între părțile reprezentate în Consiliul Economic și Social, secretariatul tehnic va transmite, după caz, punctele de vedere sau recomandările formulate de fiecare parte, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările șl completprile ulterioare. (5) în cazul în care Plenul Consiliului Economic și Social va aproba forma finală a punctului de vedere/recomandarii, acesta va fi supus publicității, prin mijloacele de comunicare online (website, pagini social media) ale CES, fiind comunicat, de asemenea, instituției care a solicitat efectuarea demersului în cauză.
Art. 22 - (1) Formatul documentelor rezultate este prevăzut în anexă la ROF și include coperta, pagina procedurală, rezumatul concluziilor și corpul principal al documentului, structurat în funcție de temă. (2) Documentele vor fi redactate în condiții grafice corespunzătoare, prin setarea paginii corespunzător dimensiunii A4 și va avea următoarele elemente: a) studiile și analizele vor cuprinde cel mult 30.000 de caractere (20 pagini). în situații excepționale, Biroul Executiv poate aproba o derogare, în sensul majorării limitei până la 60.000 de caractere (40 pagini); b) punctele de vedere și recomandările cuprinde cel mult 12.000 de caractere (6 pagini). în situații excepționale, Biroul Executiv poate aproba o derogare, în sensul majorării limitei până la 15.000 de caractere (7-8 pagini); c) fontul utilizat pentru redactare va fi Times New Roman, cu dimensiunea de 12 puncte, utilizând diacriticele specifice limbii române; d) marginile paginilor vor avea valoarea de 2,5 cm în partea stânga, respectiv 2,5 cm în partea dreaptă.
-
Art. 23 - Domeniile de specialitate ale CES sunt:
a) politicile economice;
b) politicile financiare și fiscale;
c) relațiile de muncă, protecția socială, politicile salariale și egalitatea de șanse și tratament;
d) agricultură, dezvoltare rurală, protecția mediului și dezvoltare durabilă;
e) protecția consumatorului și concurența loială;
f) cooperație, profesii liberale și activități independente;
g) drepturi și libertăți cetățenești;
h) politicile în domeniul sănătății;
i) politicile în domeniul educației, tineretului, cercetării, culturii și sportului.
-
Art. 24 — Conducerea Consiliului Economic și Social este asigurată de către Plenul Consiliului Economic și Social, precum și de către Biroul Executiv între ședințele Plenului.
Art. 25 — Funcționarea și conducerea CES este asigurată de:
a) Plenul Consiliului Economic și Social;
b) Biroul Executiv al Consiliului Economic și Social;
c) Președintele și vicepreședinții Consiliului Economic și Social;
d) Comisiile de specialitate ale Consiliului Economic și Social;
e) Secretariatul tehnic al Consiliului Economic și Social.
-
Art. 26 - (1) Plenul Consiliului Economic și Social are o structură tripartită și este constituit dintr-un număr de 45 de membri, incluzând președintele, vicepreședinții și membrii Biroului Executiv.
(2) Numirea/desemnarea membrilor Plenului Consiliului Economic și Social se realizează astfel:
a) 15 membri numiți de confederațiile patronale reprezentative la nivel național, constituind partea patronală;
b) 15 membri numiți de confederațiile sindicale reprezentative la nivel național, constituind partea sindicală;
c) 15 membri, reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor neguvemamentale, numiți prin decizie a prim-ministrului.
(3) Fiecare confederație sindicală și patronală reprezentativă la nivel național are de drept câte un loc în Plenul Consiliului Economic și Social.
(4) Repartizarea celorlalte locuri disponibile, atât pentru partea patronală, cât și pentru partea sindicală, până la concurența numărului de 15 locuri se va stabili prin protocol încheiat în cadrul fiecărei părți. Acesta se va realiza prin consens, iar în caz de dezacord, prin vot, în cadrul fiecărei părți, cu majoritate de trei pătrimi din numărul total al confederațiilor reprezentative la nivel național.
(5) în cazul nerealizării prevederilor alin. (4) cu cel puțin 15 zile înainte de încetare a mandatului Plenului în funcțiune, în cadrul fiecărei părți, fiecare confederație sindicală și patronală reprezentativă la nivel național primește de drept câte un al doilea loc în Plenul Consiliului Economic și Social. Repartizarea celorlalte locuri disponibile până la concurența celor 15 locuri se face prin consens.
(6) O nouă confederație patronală/sindicală reprezentativă la nivel național adresează o solicitare de alocare a unui loc în Plenul Consiliului Economic și Social. Cererea va fi însoțită de documentele justificative și de dosarul persoanei nominalizate.
(7) Solicitarea înregistrată la Consiliul Economic și Social va fi adusă la cunoștință Plenului de către președinte și va fi comunicată de către Secretarul General președinților de confederații patronale/sindicale reprezentate în Consiliul Economic și Social.
(8) în termen de 10 zile de la data comunicării notificării Secretarului General referitoare la solicitarea unei noi confederații patronale/sindicale reprezentative la nivel national de alocare a unui loc în Plenul Consiliului Economic si Social, confederația patronală/sindicală care deține cele mai multe locuri în Plenul CES are obligația de a comunica retragerea nominală a unui reprezentant din Plenul CES în vederea vacantării locului pentru a fi pus la dispoziția noii confederații.
(9) în caz de paritate între mai multe confederații patronale/sindicale cu cel mai mare număr de locuri în Plen, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării prevăzute la alin.(7), confederațiile patronale/sindicale cu cel puțin două locuri în Plenul CES vor organiza o tragere la sorți pentru desemnarea confederației care va elibera un loc în vederea ocupării acestuia de către noua confederație reprezentativă la nivel național. Confederația astfel selectată va comunica CES, în termen de 10 zile de la tragerea la sorți, retragerea nominală a unui reprezentant din Plenul CES în vederea vacantării, respectiv punerii la dispoziție a locului cuvenit noii confederații.
(10) în urma vacantării locului prin retragerea nominală a membrului Plenului CES de către confederația patronală/sindicală prevăzută la alin (8) sau (9), Secretam! General va proceda la validarea membrului nominalizat de către confederația care solicită alocarea locului de drept în Plenul CES.
(11) Intervalul de timp între data depunerii cererii de către confederația nou recunoscută ca reprezentativă la nivel național și data validării membrului propus de aceasta nu va depăși 30 de zile.
(12) Mandatul noului membru al Plenului Consiliului Economic și Social se va încheia odată cu încheierea mandatului Plenului în activitate.
Art. 27 — Plenul CES este legal constituit la data numirii/validării a cel puțin 24 membri, cu condiția ca fiecare parte să fie reprezentată de cel puțin 8 membri.
Art. 28 - (1) Prima ședință a noului Plen se convoacă de secretarul general al CES cu 5 zile înainte de expirarea mandatului Plenului în funcțiune.
(2) Ședințele noului Plen și următoarele, până la alegerea președintelui CES, vor fi conduse de către decanul de vârstă care nu provine din partea care urmează să nominalizeze candidații la funcția de președinte. în aceste ședințe, până la alegerea președintelui, nu se vor putea lua hotărâri cu impact bugetar sau patrimonial.
-
Art. 29 - Plenul asigură conducerea generală a Consiliului Economic și Social și are următoarele atribuții principale:
a) avizează proiecte de acte normative în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării, pe baza proiectelor de avize elaborate, de regulă, de minim 3 comisii de specialitate. în cazul propunerilor legislative vor fi luate în discuție cele înaintate către Consiliul Economic și Social de către secretarul general al Camerei Deputaților/Senat. în cazul proiectelor de acte normative elaborate de Guvern vor fi luate în discuție cele care au parcurs circuitul avizării interministeriale prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 561/2009. în cazul proiectelor de acte normative care nu îndeplinesc cerințele de mai sus, acestea vor fi retumate inițiatorului de către Plen;
b) alege, la propunerea părților, președintele;
c) validează câte un vicepreședinte și câte un membru al Biroului Executiv, propuși de fiecare parte;
d) adoptă și modifică Regulamentul propriu de organizare și funcționare;
e) stabilește componența comisiilor de specialitate permanente;
f) aprobă proiectul propriu al bugetului de venituri și cheltuieli, precum și raportul privind execuția bugetară;
g) dezbate și adoptă proiectele de avize/ho târâri cu privire la proiectele de acte normative elaborate de comisiile de specialitate;
h) numește secretarul general al Consiliului Economic și Social;
i) elaborează, dezbate și adoptă proiectele de documente (puncte de vedere, recomandări, rapoarte, studii, analize) elaborate, din proprie inițiativă, de Consiliul Economic și Social, potrivit strategiei și a programului său anual de acțiuni;
j) dezbate și adoptă hotărâri în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor Consiliului Economic și Social, cu respectarea prezentului Regulament de Organizare și Funcționare;
k) aprobă organigrama și statul de funcții ale Secretariatului tehnic al Consiliului Economic și Social, la propunerea secretarului general, cu avizul Biroului Executiv;
l) aprobă hotărârile Biroului Executiv asupra oricăror altor probleme care au necesitat o rezolvare urgentă până la desfășurarea primei ședințe a Plenului;
m) adoptă orice alte hotărâri necesare pentru îndeplinirea obiectivelor Consiliului Economic si Social;
n) aprobă nominalizarea persoanelor propuse de partenerii sociali pentru a fi numite de ministrul Justiției în funcția de asistenți judiciari;
o) aprobă bugetul necesar realizării unor analize și studii în domeniul economico-social.
-
Art. 30 - (1) Lucrările Plenului se desfășoară în ședințe publice, în afara cazurilor expres stabilite de BEx, la sediul CES. (2) Cvorumul de ședință a Plenului CES este de minim 24 de membri.în acest caz pot fi adoptate avize și hotărâri în cadrul ședinței, în condițiile legii, conform modelelor prevăzute în Anexa nr. 1 a) - Aviz Plen favorabil, Anexa nr. 1 b) - Aviz Plen favorabil cu propuneri de modificare și observații, Anexa nr. 1 c) - Aviz Plen nefavorabil, Anexa nr. I d) - Puncte de vedere Plen (fără consens). Avizele favorabile/nefavorabile sau avizele cu observații și propuneri sunt adoptate cu două treimi din numărul membrilor prezenți, iar hotărârile sunt adoptate cu trei pătrimi din numărul membrilor prezenți. Punctele de vedere ale părților se adoptă cu majoritate simplă a părții (mai mult de 50% din voturile membrilor prezenți din cadrul fiecărei părți). (3) în cazul în care nu s-a realizat cvorumul de ședință, dar convocarea s-a făcut regulamentar, membrii prezenți pot face dezbateri, fără a putea adopta avize și hotărâri. Punctul de vedere al părții se consideră valabil exprimat dacă sunt întrunite minim 5 voturi pentru/împotrivă, conform modelului prevăzut în Anexa nr. I e) - Puncte de vedere Plen (fără cvorum, poziția părților). (4) Membrii Plenului nu pot delega votul pentru ședințele Plenului CES.
Art. 31(1) Plenul Consiliului Economic și Social se întrunește săptămânal, sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea președintelui. (2) Plenul se întrunește și în sesiuni extraordinare, la cererea Biroului Executiv ori a cel puțin unei treimi din numărul membrilor. în acest caz, convocarea Plenului se face de președinte, cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte de data ședinței. (3) Proiectul ordinii de zi și materialele aferente se transmit către membrii Plenului cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte de data ședinței. (4) Membrii Plenului și ai comisiilor de specialitate pot desfășura și alte activități, cu informarea prealabilă a Biroului Executiv, în vederea realizării scopului și obiectivelor stabilite conform Legii nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea CES.
Art. 32 - Plenul CES adoptă, conform prevederilor Legii nr. 248/2013, republicată, avize și hotărâri: a) avize favorabile fără motivare; b) avize favorabile cu observații și propuneri, care vor cuprinde motivarea completă a fiecărei obiecții sau propuneri; c) avize nefavorabile, care vor cuprinde în mod obligatoriu motivarea acestora; d) în cazul în care nu se îndeplinesc condițiile pentru adoptarea unui aviz, se vor adopta și transmite inițiatorului punctele de vedere ale părților exprimate în Plenul CES; e) hotărâri în exercitarea atribuțiilor sale, inițiate de președinte, Biroul Executiv, secretarul general împreună cu direcțiile de specialitate, comisiile de specialitate permanente/temporare sau a cel puțin 24 de membri ai Plenului, câte 8 de fiecare parte.
Art. 33 - (1) în exercitarea atribuțiilor sale, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea CES, cu modificările și completările ulterioare, Plenul CES adoptă hotărâri, de regulă, prin consensul membrilor prezenți, conform listei de prezență. (2) în cazul în care nu se realizează consensul, hotărârile se adoptă prin vot, cu majoritatea a 3/4 din numărul membrilor Plenului CES prezenți. (3) în ceea ce privește activitatea de avizare, hotărârile se adoptă prin vot, cu majoritatea de 2/3 din numărul membrilor CES prezenți. (4) în cazul în care nu se obține majoritatea de 2/3 din numărul membrilor CES, prezenți, se vor transmite punctele de vedere exprimate.
Art. 34 - (1) Desfășurarea lucrărilor Plenului se înregistrează audio/video. înregistrarea ședinței va fi asigurată de ST și arhivată. Pe baza înregistrării, ST va întocmi sinteza procesului verbal de ședință. (2) Procesul verbal, semnat de persoana care l-a întocmit, se transmite dc către ST - CES prin e-mail către membrii Plenului, cu 2 zile înainte de următoarea ședință a acestuia. Procesul verbal se aprobă în următoarea ședință a Plenului, după care acesta se consideră definitiv și se îndosariată împreună cu toate materialele aferente ședinței. (3) Proiectele de avize emise de comisiile de specialitate ale CES se transmit la DGA care le va include pe ordinea de zi a ședinței de Plen în vederea emiterii avizului CES.
Art. 35 - Procedura desfășurării ședințelor Plenului este următoarea; (1) La intrarea în sala de ședință membrii Plenului au obligația de a semna lista de prezență întocmită de către ST. (2) Ședința este condusă de președintele CES sau de o persoană desemnată de către acesta dintre membrii Plenului. (3) Președintele de ședință, pe baza listelor de prezență prezentate de către ST, anunță prezența și stabilește dacă ședința este cu sau fără cvorum. (4) Dacă nu este realizat cvorumul în cadrul ședinței se pot adopta numai puncte de vedere referitoare la proiectele de acte normative aflate pe ordinea de zi. (5) Propunerea ordinii de zi înaintată de BEx se supune dezbaterii și aprobării. (6) Pentru fiecare subiect care se află pe ordinea de zi, președintele va solicita înscrieri la cuvânt după prezentarea proiectului de act normativ. (7) Intervenția se face în ordinea înscrierii la cuvânt, la invitația președintelui de ședință. Cei care intervin se vor prezenta obligatoriu. (8) Fiecare membru CES are dreptul la o intervenție de max. 3 minute la fiecare punct/subpunct al ordinii de zi și la un singur drept la replică, acordat de către președintele de ședință de maxim 2 minute. (9) Intervenția unui membru poate fi întreruptă de către președintele de ședință la expirarea timpului acordat sau în cazul intervenției fără invitație din partea acestuia. (10) Ședința poate fi întreruptă, când se constată o încălcare a ROF, prin ridicarea mâinii și prin pronunțarea cuvântului „PROCEDURA” menționând articolul și alineatul din ROF încălcat. (11) La finalizarea intervențiilor, președintele va supune votului Plenului proiectul de aviz sau proiectul de hotărâre. (12) Invitații din partea inițiatorilor pot avea intervenții de clarificare pentru susținerea proiectelor prezentate la invitația președintelui de ședință. (13) Proiectele de acte normative inițiate de Guvern, care nu au parcurs procedura de avizare interministerială și care nu sunt însoțite de semnăturile instituțiilor avizatoare, vor fi retumate inițiatorilor.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-